Sports

уторак, 8. јануар 2013.

Strategija za zaradu

Iako nemam dugogodisnje iskustvo u dizajniranju, nasao sam za shodno da podelim nekoliko saveta kako bi Vam pomogao da ubrzate dizajnerski razvoj i dodjete do toga da mozete da zaradite nesto, pa i da se izdrzavate od toga (sem ako nemate petoro dece :) )
Naime, posle 15-ak pobeda na konkursima i pocetka individualnog rada sa strancima na vizit kartama i banerima, resio sam da stavim na 1 mesto nekoliko saveta koji ce vam pomoci da napredujete i da i vi zaradite nesto.
Kao prvo - crtajte sto vise.
Ucestvujte na sto vise konkursa, unosite sto vise radova, tako cete steci neophodnu praksu i uhodanost u crtanju. Samim tim cete napravii pozamasnu bazu osnovnih radova koje cete moci kasnije da prilagodjavate novim konkursima, a da necete morati da crtate iz pocetka, vec cete samo menjati detalje.
Kao drugo - pazljivo birajte  konkurse
To znaci da treba da imate taktiku u odabiru konkursa: treba birati konkurse za koje CH (Contest Holder) ne trazi previse komplikovan rad koji ce vam oduzeti mnogo vremena, a verovatno necete bas najbolje moci da se snadjete sa slozenim zahtevima kao pocetnici; birajte konkurse koji nemaju mnogo unosa (radova, dizajna) jer je manja konkurencija; birajte konkurse koji nemaju vec top rated radove - radove koji su maximalno ocenjeni; isto tako ne gubite vreme na konkurse gde ucestvuje dosta dizajnera sa iks pobeda - tesko da cete moci sa njima da se takmicite.
Kao trece - feedback shvatite ozbiljno
Kada vam CH ostavi feedback, obavezno primenite to na vas dizajn, pazljivo pratite poruke CH koje se ticu zahteva za dizajn. Moze vam doneti prednost u odnosu na ostale.
Kao cetvrto - naucite ponesto o pripremi za stampu
U slucaju da pobedite, treba da znate za sta radite - da li za stampu, ili za online, ili oboje. Tako cete u slucaju da radite i za stampu i za online morati da napravite i CMYK i RGB format boje. Preporucijem da prvo radite u CMYK, jer je mnogo lakse posle obraditi za RGB, nego obrnuto.
Ako pravite vizitku, naucite sta je "bleed" i slicno, jer ako radite kartu 9x5 cm, pozadina mora biti bar 9,5x5,5cm (0,25 na obe sirine i visine), a tekst ili ilustracija mora biti unutar 8.5x4.5cm jer prilikom secenja karti moze da se desi manje odstupanje - greska kod masine, pa ako ste radili "knap", moze se desiti da vam deo teksta bude isecen. Imate na ovom blogu ponesto o tome.
Kao peto - sticite kontakte i pravite portfolio
Ako se desi da vas, kao mene, nakon nekih pobeda na konkursima pitaju da im radite jos nesto, naravno prihvatite, ali imajte na umu jedno - treba da zadrzite "klijente", da se stalno vracaju kod vas da im nesto radite i tako obezbedite konstantan priliv novca. Cene bar u pocetku spustajte, ako treba nesto odradite i "na racun kuce", dok ne steknete dovoljno klijenata i napravite od sebe brend. Tako na primer, coveku iz Bostona kod koga sam pobedio na konkursu, radim na njegov zahtev vizit kartu, logo, i pozadinu i baner za sajt. Sve to mu naplacujem 150$, sto je u proseku duplo jeftinije od konkursa (sto je i fer jer je manji zibor radova), tako da za logo naplacujem 100$, vizitku 50$ a ostalo "na racun kuce". Tako osiguravam da mi se ako mu opet nesto zatreba meni prvo obrati. Mogu vam reci da daje rezultate, jer je ovo drugi put da mi se obraca da mu nesto radim, van sajtova i konkursa.

Toliko za sada od mene, nadam se da sam vam bar malo pomogao.
Pozz

Нема коментара:

Постави коментар

 

Blogger templates